Technologie & privacy

Wet meldplicht datalekken

Met de inwerkingtreding van de Wet meldplicht datalekken is het verplicht een datalek te melden en staat op overtreding van deze plicht ook nog eens een hoge boete. Het is belangrijker dan ooit dat u in het geval van een datalek (klein of groot) direct actie onderneemt. De Datalek Quickscan, door het team Privacy van Kennedy Van der Laan, is kosteloos online te gebruiken en laat snel zien wat u te doen staat bij een lek.

Datalek Quickscan Privacy Kennedy Van der Laan


Technologie & privacy Samenwerken in de zorg - het privacyrecht

Graag nodigen we je uit voor ons webinar ‘Samenwerken in de zorg – het privacyrecht’ op dinsdag 2 november 2021 van 15:30 tot 16:30 uur.

In deze sessie schuift Laura Poolman aan bij Fenna van Dijk en Eline Lam. Bij het vormgeven van samenwerkingen in de zorg, sparren Fenna en Eline regelmatig met hun collega Laura. Laura is gespecialiseerd op het gebied van (e)privacy en adviseert onder meer over de Algemene verordening gegevensbescherming, Uitvoeringswet AVG, ePrivacy Richtlijn en Telecommunicatiewet.

Technologie & privacy KVdL Gezondheidsgroep

Bij het toepassen van AI in de zorg moet rekening worden gehouden met de privacy van patiënten. Denk vóórdat u met een AI leverancier in onderhandeling treedt in ieder geval aan de regels over gezondheidsgegevens, het medisch beroepsgeheim, de verwerkersovereenkomst en geautomatiseerde besluitvorming. Let ook op dat ‘AI & algoritmes’ tot en met 2023 een focusgebied is van de Autoriteit Persoonsgegevens. Aan de hand van een kort voorbeeld worden een aantal belangrijke aandachtspunten besproken op het gebied privacy bij het toepassen van AI in de zorg.

Technologie & privacy Recht in de Zorg computers AI

We kunnen er niet (meer) omheen: AI is hot. Kunstmatige Intelligentie staat al lang niet meer in de kinderschoenen en heeft zich ontwikkeld van kleinschalig hobbyisme naar volwaardige toepassing binnen allerlei facetten van het bedrijfsleven. Gebruik van AI kan de kwaliteit van dienstverlening optimaliseren, productiviteit verhogen en kosten besparen. Ook zorginstellingen gaan zich steeds meer gaan verdiepen in gebruik van AI. Maar waar moet u op letten? Aan de hand van een kort voorbeeld bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van AI.

Samenwerken & fuseren KVdLGezondheidsgroep-36

Op grond van artikel 37 van de Algemene verordening gegevensbescherming (“AVG”) zijn verschillende organisaties verplicht een functionaris voor gegevensbescherming (“FG”) aan te stellen die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van verplichtingen uit de AVG. Ook zorginstellingen die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken zijn hiertoe verplicht. Maar hoe zit dat voor samenwerkingsverbanden in de zorg? Hoe dient de FG te worden aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)? In dit artikel vindt u een antwoord op deze vragen, zodat uw organisatie die deel uitmaakt van een samenwerkingsverband in lijn handelt met de AVG.

Technologie & privacy KVdLGezondheidsgroep-51

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is op 25 mei 2021 drie jaar van toepassing. In die drie jaar is deze wetgeving op een aantal terreinen tegemoet gekomen aan de verwachtingen. Zo is het aantal klachten van betrokkenen en het aantal datalekmeldingen bij de toezichthouder fors toegenomen, en komt er langzaam een handhavingspraktijk op gang. Een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland toont aan waarom: het is nog niet zo makkelijk om de schade hard te maken.

Technologie & privacy KVdLGezondheidsgroep-36

In juli 2019 kreeg het HagaZiekenhuis een forse boete van 460.000 euro opgelegd van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat het de beveiliging van patiëntdossiers niet op orde had. De rechtbank Den Haag heeft het beroep van het ziekenhuis tegen de boete gegrond verklaard en de boete gematigd tot een bedrag van 350.000 euro.

Technologie & privacy KVdLGezondheidsgroep-28

Onder het Duitse presidentschap van de Europese Raad is op 24 september een nieuwe conceptversie van de ePrivacyverordening gepubliceerd. Volgens Duitsland geven de verwerking van metadata en het gebruik van cookies nog steeds de meeste hoofdpijn. In dit artikel bespreekt Privacy advocaat Elise Troll de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe conceptversie.

Technologie & privacy KVdLGezondheidsgroep-51

Wij weten dat het bijzonder vervelend kan zijn als uw organisatie met een datalek te maken krijgt. Om die reden hebben wij een Datalek Tool ontwikkeld. Zo kunt u gemakkelijker een inschatting maken of er sprake is van een datalek binnen uw organisatie, en zo ja: of deze gemeld moet worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de betrokkene(n).

Technologie & privacy ICT-overeenkomsten in de zorg - Recht in de zorg

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) leidt wereldwijd tot overbelasting van zorginstellingen. Ziekenhuizen hebben hun handen vol aan Corona patiënten, waardoor de zorg aan reguliere patiënten in de knel komt. Om de druk op zorgaanbieders te verlichten en verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden in Nederland verschillende maatregelen getroffen. Waar mogelijk, wordt het fysieke contact tussen patiënten en zorgverleners vermeden. Digitale toepassingen voor zorg op afstand, zoals e-consulten, beeldbellen en telemonitoring, kunnen een uitkomst bieden.

1 2 3 4