Hoe stimuleer je werknemers milieubewuste keuzes te maken?

Voorbeelden van ‘groene’ arbeidsvoorwaarden voor in de arbeidsovereenkomst.

Het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) heeft op 28 februari 2022 het rapport ‘Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability’ gepubliceerd. Hierin wordt onder meer ingegaan op de wereldwijde effecten van klimaatverandering. In Europa kunnen we bij een verdere opwarming van de aarde hitte, droogte, waterschaarste en overstromingen verwachten. Dit rapport bevestigt nog maar eens dat het tijd is voor actie.

Bij veel ondernemingen staan vergroening en duurzaamheid tegenwoordig dan ook hoog op de agenda. Ook bij de invulling van de arbeidsvoorwaarden kan hiermee rekening worden gehouden. Door hierbij milieubewuste keuzes te maken kun je de CO2-voetafdruk van jouw onderneming en werknemers verkleinen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een ruime meerderheid van de werknemers graag werkt bij een bedrijf dat een sterk sociaal bewustzijn heeft. Er zijn op de markt dan ook al verschillende initiatieven ontplooid om ‘groene’ arbeidsvoorwaarden te stimuleren, zoals ‘Trappers’ en de ‘Groene arbeidsovereenkomst’.

Groene bepalingen in de arbeidsovereenkomst

Aan wat voor arbeidsvoorwaarden kun je denken? Hieronder volgen enkele voorbeelden, mede geïnspireerd op de ‘Groene arbeidsovereenkomst’.

  • Het stimuleren van duurzaam vervoer in het woon-werkverkeer. Hierbij kan gedacht worden aan het verhogen van de reiskostenvergoeding als gereisd wordt met het openbaar vervoer. Daarnaast kun je als werkgever een (elektrische) fietsregeling aanbieden. En wanneer een auto écht noodzakelijk is, kan de elektrische lease auto of carpoolen (ook goed voor de onderlinge band van werknemers) een uitkomst bieden. Verder biedt het aanbieden van flexibele werktijden werknemers de mogelijkheid om buiten de spits te reizen, wat een lagere milieubelasting meebrengt. En het vergoeden van verhuiskosten wanneer een werknemer dichterbij het werk gaat wonen zal op de lange termijn ook kunnen bijdragen aan minder woon-werkverkeer.
  • Het ‘belonen’ van de keuze voor een duurzame vakantie. Denk daarbij aan het toekennen van extra vakantiedagen als werknemers met een duurzaam vervoersmiddel, zoals de trein, de fiets of de elektrische auto op vakantie gaan. Op deze manier wordt reizen met het vliegtuig ontmoedigd en worden werknemers gecompenseerd voor de langere reistijd die zij hebben wanneer zij er voor kiezen om met een groener vervoersmiddel op vakantie te gaan. Een alternatief is het verhogen van het vakantiegeld.
  • Een duurzame telefoon- en laptopregeling. In de praktijk zien we vaak dat werknemers al na twee jaar een nieuwe telefoon of laptop uit mogen zoeken. Deze termijn kan verruimd worden naar bijvoorbeeld vier jaar (tenzij het toestel eerder kapot gaat). Of denk aan het aanbieden van een ‘refurbished’ telefoon of laptop of een korting op het volgende apparaat wanneer het oude apparaat wordt ingeleverd voor recycling. Op deze manier wordt overconsumptie tegengegaan.
  • Een circulair thuiswerkbeleid. Faciliteer bijvoorbeeld bureaus en bureaustoelen van gerecycled materiaal. Ook kun je thuiswerkmateriaal in bruikleen geven, zodat dit hergebruikt kan worden wanneer een werknemer de spullen niet meer nodig heeft.
  • De keuze voor een groen pensioenfonds dat investeert in bijvoorbeeld duurzame energieprojecten in plaats van in de fossiele industrie.
  • Het belonen van de keuze van werknemer voor een ‘groene’ bank. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bijdrage van de werkgever aan een duurzaam goed doel, of, zoals in de ‘Groene Arbeidsovereenkomst’ is opgenomen, het door de werkgever laten planten van bomen.
  • Het financieel ondersteunen van je werknemers bij het verduurzamen van hun huis. Hierbij kan gedacht worden aan een eenmalige bijdrage voor werknemers die zonnepanelen willen installeren of hun huis goed willen laten isoleren.
  • Je werknemers de mogelijkheid bieden om een deel van de jaarlijkse arbeidsduur (tijdens werktijd) te besteden aan ‘groene’ MVO activiteiten.

Groene acties buiten de arbeidsovereenkomst om

Ook buiten de arbeidsovereenkomst om kan de werkgever duurzame keuzes van de werknemer stimuleren. Geef werknemers bijvoorbeeld de keuze om het kerstgeschenk aan een goed doel te besteden. En je zou zelfs kunnen overwegen om het bedrag te verdubbelen wanneer het een duurzaam goed doel betreft. Bij het aanbieden van een lunch kan een vegetarische lunch als maatstaf genomen worden, met vlees en vis op aanvraag, in plaats van andersom. En het promoten van de mogelijkheid om thuis te werken (indien mogelijk) zorgt voor een vermindering van reisbewegingen wat een positieve invloed heeft op de CO2 uitstoot.

Actie?

Wil je als werkgever ‘groen’ werkgeverschap in de praktijk brengen? Heb je vragen over de praktische uitvoering van het bovenstaande? Of heb je een mooi voorbeeld van hoe jij als werkgever ‘groene’ keuzes van werknemers stimuleert? Neem dan contact op met Noor Sluis.

Comments are closed.