Essentiële medewerkers hoeven niet meer in quarantaine

Vanaf 26 januari 2022 hoeft een werknemer niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon, mits de werknemer klachtenvrij is en in een essentieel bedrijfsproces werkt (zoals bijvoorbeeld de zorg). Deze nieuwe maatregel geeft werkgevers de mogelijkheid om hun essentiële bedrijfsprocessen op een efficiënte en duurzame manier in te richten. Maar wanneer kan een werkgever van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken?

Voorwaarden

De werknemer hoeft niet in quarantaine als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De werknemer moet zodanig essentieel zijn voor de continuïteit van de organisatie dat als deze werknemer er niet zou zijn de bedrijfsvoering ernstig wordt belemmerd;
  • De werknemer is niet vervangbaar;
  • De werknemer kan de functie niet vanuit huis uitoefenen;
  • De werknemer heeft geen Corona of klachten.

Als besloten wordt dat een werknemer niet in quarantaine hoeft, moet diegene wel dagelijks thuis een zelftest doen die door de werkgever kosteloos ter beschikking is gesteld, vijf dagen na het contact met een besmet persoon een test bij de GGD doen, een mondkapje dragen en voldoende afstand houden. Ook heeft de werknemer altijd de keuzemogelijkheid om toch in quarantaine te gaan.

Vaststelling essentiële functies

Maar wie bepaalt nou welke functies essentieel zijn? Hiervoor heeft de werkgever instemming van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging nodig. Als er geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is, dient er een personeelsvergadering te worden georganiseerd waarin het personeel om advies wordt gevraagd. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ook geadviseerd om de bedrijfsarts of arbodienst te betrekken.

Niet essentiële werknemers, toch niet in quarantaine

Sinds 26 januari 2022 zijn ook de regels voor niet essentiële werknemers gewijzigd. Bijvoorbeeld, als een werknemer een huisgenoot heeft met corona, dan hoeft de werknemer niet in quarantaine als deze meer dan één week geleden een boostervaccinatie heeft gehad en geen klachten heeft.

Comments are closed.