Seminar Samenwerking in de Zorg in het licht van de Governancecode Zorg

Op 14 maart 2023 vulde de mooie Lagerhuis-achtige debatzaal met de groene muren van Kennedy Van der Laan zich met bedrijfsjuristen en bestuurssecretarissen van zorginstellingen. Het ging om een divers gezelschap, werkzaam in de ziekenhuiszorg, de GGZ, de VVT, de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en beschermd wonen.

Onderwerp van het seminar was het uitgangspunt van het integraal zorgakkoord tot verregaande samenwerking tussen de regio’s en de verschillende zorgdomeinen (zoals de eerste lijn, de geestelijke gezondheidszorg, gemeenten en de ziekenhuizen). Daarbij geldt dat de principes en beginselen uit de Governancecode Zorg ook moeten doorwerken in de samenwerkingsverbanden die een zorgorganisatie aangaat.

Onder de enthousiasmerende en interactieve leiding van advocaat/partner en hoofd van het Team Gezondheidszorg Fenna van Dijk werden de deelnemers uitgenodigd hun ervaringen te delen over hoe in hun zorginstelling de governance van samenwerkingen wordt ingericht. Wie denken daarover na, in welke fase van de samenwerking gebeurt dit, hoe gedetailleerd wordt dit geregeld, is de Governancecode Zorg daarbij een stevige leidraad of wordt die min of meer impliciet geïmplementeerd? De verhalen bleken zeer uiteenlopend te zijn en de Governancecode Zorg bleek wel als een belangrijke, maar ook als een vanzelfsprekende set van normen te worden gezien: “Zo werken wij eigenlijk altijd al wel, of althans, dat proberen we”.

Advocaten Eline Lam en Anne ten Brummelhuis schetsten op kernachtige en aansprekende wijze het juridisch kader van deze samenwerkingen en riepen de zaal op hierop te reageren, met name op het punt: herkennen jullie dit uit de praktijk, gaat dit bij jouw zorginstelling ook zo? Dit leverde interessante overeenkomsten en verschillen op, waarbij het algemene beeld ontstond dat de bestuurssecretarissen vaak al in een vroeg stadium op de hoogte zijn van een nieuwe samenwerking met een andere zorginstelling en dan ook kennis hebben over of invloed kunnen uitoefenen op de inrichting van de governance van die samenwerking, terwijl de bedrijfsjuristen soms pas helemaal aan het eind van het proces de vraag krijgen voorgelegd: “Kun je even meekijken met de samenwerkingsovereenkomst? Zie jij hier nog rare dingen in staan?”.

Er waren ook twee externe sprekers: Johan van der Spek, secretaris van Brancheorganisaties Zorg (BoZ), mede-auteur en eindredacteur van de Code en Stefan Peij, directeur en oprichter van Governance University, die ieder vanuit hun eigen achtergrond hun licht lieten schijnen over de materie. Tot slot werden in deze bijeenkomst nog de bevindingen gedeeld van de bijeenkomst voor bestuurders over ditzelfde thema, die enkele maanden daarvoor had plaatsgevonden. Al met al was het een mooi en rijk programma, met veel stof tot nadenken en een levendige sfeer.

Geschreven door Esther Pans, bedrijfsjurist van GGZ inGeest

Seminar - samenwerking in de zorg Governancecode - 2023