Het IZA en financiering in de zorg: updates.

In januari van dit jaar waren er een aantal ontwikkelingen met betrekking tot het Integraal Zorgakkoord. Zo heeft de NZa  de eerste beschikkingen afgegeven voor transformatieplannen en is er een akkoord gesloten met betrekking het uitwisselen van gegeven tussen de IZA-partijen.

Transformatieplannen

Om de doelen uit het IZA mogelijk te maken, heeft de minister van VWS 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld voor impactvolle transformaties. Zorgorganisaties kunnen samen een plan indienen bij de zorgverzekeraar die in hun regio de grootste is. De zorgverzekeraar beoordeelt de plannen volgens een beoordelingskader dat in het IZA is vastgesteld.

Om zorgaanbieders en zorgverzekeraars vervolgens technisch ook in staat te stellen de kosten van zulke transformaties vergoed en gecompenseerd te krijgen, is een nieuwe bekostigingsmogelijkheid met een aparte prestatie voor transformatieprojecten nodig, zoals ook beoogd in het IZA. In beleidsregel BR/REG-23153 heeft de NZa regels vastgelegd hoe zij dit regelt.

Op 18 januari 2024 heeft de NZa bekend gemaakt dat zij de eerste beschikkingen heeft afgegeven voor transformatieplannen.

Eén van deze beschikkingen is gegeven aan ziekenhuisgroep Santeon voor het digitale platform ‘Zorg bij jou’. Met Zorg bij jou wordt schaars personeel effectiever ingezet, waardoor meer tijd over blijft voor de patiënt en de kosten per patiënt beperkt blijven. Een belangrijk onderdeel van het platform is thuismonitoring. Dit geeft de patiënten meer regie en inzicht in hun gezondheid.

Twee beschikkingen zijn afgegeven aan het OLVG voor haar projecten ‘Poli23’ en ‘DataScience2023’. Deze projecten richten zich op digitale zorgverlening om onnodige bezoeken te minimaliseren en het gebruik van Artificial Intelligence bij onder meer preventie en behandelingen. Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een beschikking gekregen voor het project ‘Juiste Zorg, Juiste Plaats, Juiste Kosten’. Dit transformatieplan richt zich op het hybride aanbieden van zorg en verbetering van samenwerking met de regio.

IZA uitvoeringsakkoord

Goede gegevensuitwisseling is een randvoorwaarde om de doelstellingen uit het IZA te behalen. Op 22 januari 2024 hebben minister Helder van VWS en de andere IZA-partijen in Den Haag daarom het IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling getekend. Met dit Uitvoeringsakkoord committeren de partijen zich aan de gemaakte keuzes en richtinggevende afspraken die bijdragen aan landelijke gegevensuitwisseling.

Het akkoord bevat een aantal specifieke afspraken, op verschillende lagen van interoperabiliteit. Er zijn afspraken gemaakt over de eenheid van taal, generieke functies en een landelijk dekkend netwerk. Bij de eenheid van taal gaat het om afspraken over het gebruik van vaktermen in zorginformatiesystemen bij vastlegging, uitwisseling en het hergebruik van informatie, zodat de informatie de volledige betekenis behoudt bij uitwisseling naar zowel andere zorgverleners als patiënten/cliënten.

Bij generieke functies gaat het om functies die zorgbreed nodig zijn om voor verschillende toepassingen hergebruik van gegevens te kunnen realiseren. VWS stuurt waar mogelijk op de combinatie van functionaliteiten in één voorziening. Daarbij wordt zoveel mogelijk (her)gebruik gemaakt van bestaande (semi)publieke voorzieningen die landelijk opschaalbaar zijn van partijen zoals het VZVZ en het CIBG.

Bij landelijke dekking gaat het om het verbinden van bestaande infrastructuren om zo te komen tot een communicatienetwerk. Verder zullen stappen worden gezet om te komen tot een publiek data- en integratieplatform, om de stap te kunnen maken naar databeschikbaarheid, die nodig is om netwerkzorg te ondersteunen.

Doel van het akkoord is om te voorkomen dat afwijkende keuzes worden gemaakt die landelijke gegevensuitwisseling bemoeilijken of vertragen en worden desinvesteringen voorkomen.

Houd onze site in de gaten voor meer updates met betrekking tot ontwikkelingen omtrent het IZA.

Heb je vragen over het aanvragen van een bekostiging voor transformatieplannen of andere vragen over het IZA, neem dan contact op met Eline Lam, of Anne ten Brummelhuis.

Comments are closed.