Governance bij samenwerkingen: belangen afwegen blijft lastig

Samen met bestuurders uit de zorg sprak ik op 30 januari jl. over het inrichten van governance bij samenwerkingen in de zorg. De Governancecode Zorg schrijft voor dat de principes van de code doorwerken in die samenwerkingen en Eline Lam, Anne ten Brummelhuis en ik waren benieuwd of, en zo ja hoe, dit wordt toegepast.

In de discussie die we voerden samen met Johan van der Spek, secretaris van BoZ en Stefan Peij, oprichter en directeur van Governance University bleek dat het borgen van goed bestuur en toezicht bij informele of contractuele samenwerkingen vooral een kwestie is van goed gedrag en het toepassen van de normen uit de code.

Daarbij worstelen de meeste bestuurders met de afweging van het maatschappelijk belang en het belang van de eigen organisatie. Een van de bestuurders vatte dit dilemma mooi samen: “Je hebt principes… en je hebt vaste lasten”.

De aanwezige bestuurders beaamden het belang van zelfreflectie: in welke fase zit mijn organisatie, wat is mijn eigen volwassenheid en kan ik uitleggen waarom ik een bepaalde keuze maak? Het doorlopen van een zorgvuldig proces is hierbij behulpzaam en zelfs nodig.

Hoe kom je tot een zorgvuldige inrichting van bestuur en toezicht bij samenwerkingen? Het onderwerp leeft niet alleen onder bestuurders in de zorg. De governance bij samenwerkingen is ook voor juristen en bestuurssecretarissen heel relevant. Daarom is er op dinsdagmiddag 14 maart a.s. speciaal voor deze groep een tweede exclusieve bijeenkomst.

De bijeenkomst is voorbij, maar mocht je meer willen weten over het inrichten van governance bij samenwerkingen in de zorg, neem contact op met Fenna van Dijk

Comments are closed.