Ontslag door long covid

Kan dat zomaar?

๐—ก๐—ฒ๐—ฒ! Als werknemer heb je verschillende mogelijkheden:

๐—ข๐—ป๐˜๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ด

  • Een werkgever kan je pas ontslaan als sprake is van ๐Ÿฎ ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ฒ.
  • De werkgever moet in die 2 jaar ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ-๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ hebben gedaan (dit wordt beoordeeld door UWV).
  • Er moet daarnaast geen herstel verwacht worden ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป en binnen deze termijn moet je het werk ook niet in ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฟ๐—บ kunnen verrichten (de werkgever moet hiervoor een verklaring van de bedrijfsarts overleggen).
  • Je moet (binnen een redelijke termijn) niet ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐˜€๐˜ kunnen worden in een andere (passende) functie.

Indien aan bovenstaande vereisten is voldaan, dan kan de werkgever via UWV toestemming vragen voor ontslag. Let op: indien UWV toestemming geeft heb je recht op de ๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด. Werkgevers krijgen deze later gecompenseerd door UWV.

De arbeidsovereenkomst kan ook met wederzijds goedvinden worden beรซindigd. Zorg dan dat in ieder geval de transitievergoeding wordt betaald. De Hoge Raad heeft gisteren bepaald dat de werkgever ๐—ณ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—น๐—ฒ ๐—ธ๐˜„๐—ถ๐—ท๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด (afzien van verdere aanspraken) in principe niet als voorwaarde mag stellen. Laat je daarom goed adviseren over de inhoud van een overeenkomst!

๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด

Is de ziekte het gevolg van onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden door de werkgever? Dan kan je mogelijk aanspraak maken op een ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด, bovenop de transitievergoeding.

  • het niet naleven van de zorgplicht door de werkgever kan leiden tot een schadevergoeding, bijvoorbeeld op basis van art. 7:658 BW.
  • bij ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever bestaat mogelijk aanspraak op een ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด op basis van art. 7:682 lid 1 sub c BW.

๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐˜‚๐—ป๐—ณ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐˜€

Heb je tijdens je ziekte op de IC gelegen? Dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor een eenmalige bijdrage van โ‚ฌ ๐Ÿฏ๐Ÿฌ.๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐Ÿฌ door de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg.

Kortom, zorgmedewerkers, laat je goed adviseren!

Heb je vragen over bovenstaande? Neem gerust contact op met Ruud Schepers.

Comments are closed.