Michèle van Lopik in NRC over bestrafte arts die vaak elders in Europa weer aan de slag kan

Onze advocaat gezondheidszorg Michèle van Lopik heeft middels een interview bijgedragen aan dit artikel van NRC over artsen met een bevoegdheidsbeperking die elders in Europa weer hun werk hervatten in de zorg. Michèle schreef eerder haar masterscriptie over dit onderwerp, wat tevens heeft bijgedragen als bron voor het onderzoek door NCR.

Na de affaire-Jansen Steur moest een meldingssysteem verhinderen dat ‘foute artsen’ in een ander land doorwerken. Dat systeem werkt niet goed.

In het kort:

  • Twee jaar na de invoering van een Europees waarschuwingssysteem voor disfunctionerende zorgverleners kunnen deze medici nog steeds vaak makkelijk over de grens doorwerken.
  • Uit onderzoek van NRC blijkt dat tien van de 28 Europese landen het systeem niet eens gebruiken. Dit betekent dat het voor Nederland moeilijk te controleren is of zorgverleners uit die landen betrouwbaar zijn. In Nederland werken honderden buitenlandse artsen en tandartsen.

Ga naar het artikel op NRC.nl.

Auteurs: Livia Bender, Jur Peppels, Eline Rethans

Comments are closed.