Commissie van Aanbestedingsexperts vindt aansprakelijkheidsregeling disproportioneel

Op 17 september heeft de Commissie van Aanbestedingsexperts haar eerste inhoudelijke advies gepubliceerd. Hoewel het advies al is uitgebracht in juni, moest publicatie wachten tot de aanbesteding was afgerond. In het advies heeft de Commissie zich uitgelaten over de proportionaliteit van het aansprakelijkheidsartikel in de inkoopvoorwaarden van een aanbestedende dienst.

De Commissie komt tot het oordeel dat in deze aanbesteding de door de aanbestedende dienst gehanteerde aansprakelijkheidsregeling disproportioneel is en in strijd met Voorschrift 3.9 D lid 2 van de Gids Proportionaliteit. De Commissie adviseert de aanbestedende dienst om de aansprakelijkheid te regelen in overeenstemming met de in de branche gebruikelijke voorwaarden. Indien de aanbestedende dienst wenst af te wijken ten aanzien van de standaard omvang van de eventuele schadevergoedingsplicht, adviseert de Commissie aan te sluiten bij de in de branche gebruikelijke verzekeringsmogelijkheden.

Het advies laat zien dat de Gids Proportionaliteit en de 21 Voorschriften geen vrijblijvend document is, maar dat aanbesteders bij het opstellen van aanbestedingsstukken en contractvoorwaarden de proportionaliteit in acht moeten nemen. Het team Aanbestedingen van Kennedy Van der Laan kan aanbesteders daarbij helpen.

Comments are closed.