Praktisch handboek helpt zorgorganisaties bij samenwerken

Samenwerken is dé manier om de zorg innovatiever te maken. Ook kan samenwerken een middel zijn om kwaliteit van zorg te verbeteren. Maar waar moet je op letten als je als zorgorganisatie een samenwerking aangaat? Het Team Gezondheidszorg van Kennedy Van der Laan schreef met organisatieadviesbureau Q-Consult Zorg een praktisch handboek met tips en antwoorden op veel gestelde vragen.

Samenwerken leidt tot vragen

Het Team Gezondheidszorg begeleidt al jaren diverse samenwerkingen in de zorg: van het oprichten van een integrale geboortezorgorganisatie tot samenwerkingen in het kader van “de Juiste Zorg op de Juiste Plek”. Wij merkten dat er veel vragen zijn over onder andere de inrichting van bestuur en toezicht bij een samenwerking, het uitwisselen van patiëntgegevens en de grenzen van het mededingingsrecht. Bij Q-Consult Zorg krijgen ze onder meer vragen over financiële aspecten, het aanpassen van de bedrijfsvoering en de organisatiestructuur bij samenwerken.

Pragmatisch en casuïstisch

In de praktijk is er dus veel onduidelijkheid over een efficiënte inrichting van samenwerking in de zorg. Er is – onder andere bij bestuurders en commissarissen – veel behoefte aan concrete inzichten en een handzame toelichting. Het doel van ons boek is om zorgaanbieders zoveel mogelijk zelf te laten doen. Zo leggen we uit hoe je samenwerkingen organisatorisch en juridisch kan inrichten, welke valkuilen er zijn en welke stappen je moet doorlopen om een succesvolle samenwerking te bereiken. Door een pragmatische en casuïstische benadering is het een toegankelijk handboek, waarmee we hopen incidentele en structurele samenwerking in de zorg eenvoudiger en vooral effectiever te maken.

‘Samenwerken tussen zorgorganisaties’ is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum en verkrijgbaar via haar webshop. Hoofdauteurs zijn Fenna van Dijk (Kennedy Van der Laan), Ernie van Dooren en Henrike Berghuis (Q-Consult Zorg) en Maarten van der Voort (voormalig advocaat Kennedy Van der Laan, thans werkzaam bij Benvalor Advocaten).

Voor iedereen die samenwerkt in de zorg, is dit boek een absolute aanrader. Bestel ‘Samenwerken tussen zorgorganisaties’ hier.

Comments are closed.