Kennedy Van der Laan helpt VZVZ met in stand houden landelijk schakelpunt patiëntgegevens

De elektronische uitwisseling van patiëntgegevens via het landelijke schakelpunt (LSP) is niet in strijd met de wet, zo oordeelde de rechtbank in Utrecht. Eisers waren van mening dat de gegevensuitwisseling via het LSP in strijd was met het recht van de patiënt op privacy en onverenigbaar was met het medisch beroepsgeheim van de huisarts. Om die reden vorderden zij onder meer een verbod op het uitwisselen van patiëntgegevens via het LSP. Deze vorderingen zijn in het vonnis stuk voor stuk afgewezen. Dit betekent dat VZVZ, de beheerder van het LSP, haar werk voor zorgaanbieders en patiënten ongestoord kan voortzetten. VZVZ werd in deze procedure bijgestaan door Hester de Vries en Maarten Goudsmit van Kennedy Van der Laan.

Hester de Vries over deze zaak: “Privacygeschillen tussen private partijen waren in het verleden uiterst zeldzaam, maar komen nu steeds vaker voor. Dat is belangrijk voor de rechtsontwikkeling: we krijgen door rechterlijke uitspraken een steeds beter beeld van hoe de open normen van de wet moeten worden toegepast in de praktijk, zoals hier. Daarvoor is natuurlijk wel van belang dat je de procedure niet strikt juridisch benadert, maar ook  – en vooral – de rechter een helder beeld geeft van de complexe feiten van de zaak. Wij zijn daar in deze procedure in geslaagd vanwege de focus van ons privacyteam op gezondheidszorg en onze expertise op het gebied van privacy in combinatie met technologie”.

VZVZ is in 2012 opgericht door zorgaanbieders die veilige en vertrouwelijke communicatie tussen huisartsen, apothekers en andere zorgaanbieders mogelijk wilden maken, zodat patiënten bijvoorbeeld ook tijdens de vakantie van hun huisarts door een ander behandeld kunnen worden. Privacybescherming en informatiebeveiliging zijn vanzelfsprekend altijd prioriteiten voor VZVZ geweest. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat VZVZ op deze beide punten aan de strenge eisen van de wet voldoet.

“Kennedy Van der Laan heeft zich gedurende de procedure snel meester kunnen maken van het volwassen privacy- en IT raamwerk dat wij, VZVZ, de afgelopen jaren rondom het LSP hebben opgebouwd. Dit snelle inzicht was essentieel voor het begrijpelijk maken van de situatie voor de rechtbank en heeft uiteindelijk geleid tot een zeer bevredigend resultaat voor ons, maar ook voor de zorgaanbieders en patiënten in Nederland. Zowel het informele contact als de efficiënte manier van werken als externe leden van ons eigen regieteam, maakten dat wij de samenwerking met Hester en Maarten als zeer prettig hebben ervaren. In de aanloop naar de rechtszaak konden wij te allen tijde een beroep op beiden doen voor zowel de juridische aspecten, als het communicatieproces rondom de rechtszaak”, aldus Ben van Miltenburg, bestuursvoorzitter van VZVZ.

Lees meer in het persbericht van VZVZ “VZVZ wint rechtszaak van VPH”.

 

Comments are closed.